Hoe onderhoud je tuinplanten het beste?

Inmiddels weten we allemaal dat het belangrijk is om je planten goed te verzorgen. Het onderhoud aan je buitenplanten verschilt heel erg. Onderhoud aan een beukenhaag is minimaal, je hoeft ze maar een keer per jaar te snoeien. 

Waarom zetten wij platen in onze tuin?

Planten spelen een belangrijke rol in ons leven. Wij zijn afhankelijk van planten. Zonder planten kunnen we niet eten en ademen. Je zou denken:’’Hoezo eten, een stukje vlees is toch afkomstig van een varken of koe?’’ Maar omdat varkens en koeien planten eten om groot te worden, hebben wij planten ook echt nodig voor ons eten. Naast dat ze voor eten en zuurstof zorgen, verbeteren ze ook de luchtkwaliteit en luchtvochtigheid. Planten in de tuin hebben tevens een verkoelende werking, door de verdamping via de bladeren en door de schaduw die er ontstaat.

Wanneer moet je jouw tuinplanten water geven?

Geef jouw plant altijd water aan de wortels en nooit op het blad van de planten. Doe je dit in de zomer, dan heb je een grotere kans dat de bladeren verbranden door het zonlicht. Het wordt aangeraden om een tot twee keer per week jouw planten veel water te geven. Om nou twee keer per week met een gieter door de tuin te lopen, is best veel werk. Om dat werk te vermijden, kan je sproeiers ervoor inschakelen. Een plant heeft minder water nodig dan een struik of boom. Het geven van te weinig of te veel water aan je plant is allebei niet goed voor ze. Bij teveel water kunnen de wortels gaan rotten en kan de plant zichzelf niet meer voorzien van water en voedingstoffen. Heeft het flink geregend, dan hoef jij je planten minder water te geven.

Uitgebloeide planten

Zijn jouw tuinplanten uitgebloeid dan kan je het beste alle uitgebloeide stengels afknippen . Uitgebloeide planten moet je niet gelijk weggooien, want de meesten kunnen twee keer in bloei komen. Door het afknippen van de uitgebloeide stengels verliest de plant geen energie en wordt het opnieuw groeien van de stengels juist gestimuleerd. Zijn ze echt helemaal uitgebloeid kun je ze het beste direct wegsnoeien. Verwijder hierbij de gehele bloemstengel om nieuwe groei te stimuleren.

 

Waarom moet je jouw tuinplanten bemesten?

Door het toedienen van een meststof aan de bodem, wordt je bodem weer gevoed met mineralen en voedingsstoffen die je planten nodig hebben om te groeien. Het bemesten van jouw tuin is dus belangrijk voor een frisgroene, gezonde en bloeiende tuin. Je kan je planten het beste in het vroege voorjaar en in de zomer bemesten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *