Je spouwmuur isoleren, wat moet je weten?

Op het ogenblik dat mensen ervoor kiezen om hun woning (beter) te gaan isoleren kan er in het merendeel van de gevallen vastgesteld worden dat er daarbij vooral de focus wordt gelegd op het isoleren van het dak. Ondanks het feit dat het dak isoleren van een huis inderdaad zeer belangrijk is moet het gezegd dat de warme lucht via de muren omhoog stijgt. Bijgevolg is het zo dat er via de muren van het huis al heel wat warmte kan ontsnappen. Je spouwmuur isoleren zorgt er in de praktijk voor dat er een soort barrière wordt gecreëerd die dit warmteverlies voorkomt. 

Wat maakt je spouwmuur isoleren zo interessant?

De spouwmuur isoleren waar je woning over beschikt kan de moeite waard zijn omwille van verschillende redenen. Om te beginnen is het bijvoorbeeld zo dat dit interessant is omdat je op die manier heel wat warmteverlies het hoofd kan bieden. Mensen onderschatten vaak hoeveel warme lucht er verloren kan gaan via de muren van hun woning. Dat is echt een behoorlijke hoeveelheid. Het laten isoleren van je spouwmuur zorgt ervoor dat dit aanzienlijk kan worden gereduceerd.

Bovenstaande is echter nog niet alles. Bovendien zal je immers kunnen vaststellen dat je spouwmuur isoleren eveneens de moeite waard kan zijn wanneer je zogenaamde koudebruggen in je woning wil voorkomen. Dergelijke koudebruggen kunnen het wooncomfort behoorlijk aantasten met alle gevolgen van dien. In ieder geval zijn er duidelijk voldoende goede redenen aan te halen waarom het voorzien van je spouwmuur met isolatie zeker en vast het overwegen waard kan zijn. 

Hoe verloopt het isoleren van de spouwmuur? 

De spouwmuur isoleren kan zeer eenvoudig gebeuren door het maken van een opening in één van de voegen waar de muur over beschikt. Er dient alleen voorafgaand aan het isoleren gecontroleerd te worden of de spouwmuur niet is vervuild. Zoals al aangegeven was het vroeger de normaalste zaak van de wereld dat er hier wat bouwafval in werd gestopt omdat de spouw toch niet werd geïsoleerd. Is er sprake van dergelijk bouwafval in jouw spouw? Dan is het van belang dat hier eerst een oplossing voor wordt gezorgd. Anders is je spouwmuur isoleren immers helaas niet mogelijk.

Met welke kosten dien je rekening te houden?

Het hoeft wellicht niet gezegd te worden dat er aan de spouwmuur isoleren tal van verschillende kosten verbonden kunnen zijn. De exacte kostprijs die moet worden betaald zal dan ook worden gebaseerd aan de hand van verschillende, niet onbelangrijke aandachtspunten. Denk hierbij aan:

  1. De dikte waar de spouw over beschikt;
  2. Het isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt;
  3. De totale oppervlakte die moet worden geïsoleerd;
  4. De exacte kosten van de vakman in kwestie;

Wil je graag besparen op de kosten verbonden aan je spouwmuur isoleren? In dat geval is het steeds een aanrader om niet zomaar in zee te gaan met de eerste, de beste vakman. Het is dan ook vaak flink interessanter om ervoor te kiezen om even een offerte bij bijvoorbeeld de Isolatiespecialist aan te vragen en deze te vergelijken bij andere partijen zodat deze offertes vervolgens tegenover elkaar afgewogen kunnen worden. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *