Bouw je eigen thuis

De meeste mensen die een huis willen kopen gaan op zoek naar een bestaand huis. Waar de één zicht het liefst ziet in een nieuwbouwwoning waar zij zelf de eerste bewoners van zijn, wil een ander juist weer een wat ouder huis waar lekker aan geklust mag worden. En dan zijn er nog de klussers of de creatievelingen die het liefst een huis van begin tot het eind zelf ontwerpen en (laten) bouwen. Klinkt dat jou ook goed in de oren? Niets houdt je tegen om naar bouwkavels te kijken in plaats van naar bestaande woningen. Toch is het goed om je vooraf wel te verdiepen in wat er allemaal komt kijken bij het (laten) bouwen van je eigen thuis.

Onderschat de kosten niet

Voordat je begint is het aan te raden om een duidelijke schatting van alle kosten te maken. De prijs van het bouwkavel dat je koopt spreekt voor zich en is een duidelijk begin voor de begroting. Maar er zijn nog veel meer kosten die je moet maken. Begin maar eens met alle materialen die je nodig hebt. Van stenen en cement tot aan voegmiddel om de randen in huis af te werken. Je wilt ook een goede keuken en badkamer waar je voldoende geld voor moet reserveren. En als je een energiezuinige woning wilt is het ook goed je te verdiepen in ventilatiesystemen, dubbele beglazing en zonnepanelen. Als je denkt dat je daarmee klaar bent, dan heb je het mis. Een gebouwd huis wordt pas een thuis als ook de inrichting helemaal naar je eigen zin is. Dus vergeet niet ook wat kosten voor meubels en andere inrichting te reserveren.

Zelf doen of uitbesteden

Ben jij een handige Harry, dan kun je vast flink wat kosten besparen door veel van het bouwen zelf te doen. Vergis je niet: het zal veel tijd kosten en ook tijd is geld. Ben je zelf iets minder handig met klussen, maak dan ook een zo nauwkeurig mogelijke begroting voor de kosten van de mensen die de klus voor jou gaan klaren. Zoals al gezegd: tijd is geld, en het uurloon van deze medewerkers is bij elkaar opgeteld al snel meer dan je zou hopen.

Tot slot nog een laatste voorbereiding voordat je volmondig ja zegt tegen het bouwen van je eigen huis. Zorg dat er een reserve potje beschikbaar is. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een woning bouwen zonder vertraging of tegenvallers komt zelden voor. Het is dus goed om ook daar een paar extra euro’s voor opzij te zetten. Is dat alles gedaan, dan is nu de tijd om ervoor te gaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *