Het belang van onderhoud aan een waterontharder

Steeds meer Nederlanders maken de overstap naar een waterontharder. Dit komt doordat kalkaanslag al jaren voor vervelende problemen zorgt. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de vieze witgele vlekken in de badkamer. Toch staat kalk erom bekend dat het ook de werking van huishoudelijke apparaten aanzienlijk verminderd. Niet zo gek dus dat waterontharders inmiddels als warme broodjes over de toonbank gaan. Wat veel mensen alleen vergeten bij de aanschaf van dit apparaat is dat het regelmatig onderhoud nodig heeft voor een optimale werking. Lees snel verder en ontdek het belang van goed onderhoud aan jouw waterontharder!

 

De bijzondere werking van een waterontharder

Het is inmiddels algemeen bekend dat een waterontharder een ionenwisselaar is en hierdoor de kalk in ons drinkwater als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Dit is mogelijk doordat het apparaat een harskolom bevat met daarin kleine harsbolletjes. Deze harsbolletjes trekken de mineralen calcium en magnesium aan die samen verantwoordelijk zijn voor kalk. Zodra deze balletjes verzadigd zijn, dan begint het regeneratieproces. Hierbij spoelt er zout water langs de harskolom waarna de kalk wordt afgevoerd naar het riool. Dankzij deze bijzondere werking van de waterontharder is het mogelijk om te genieten van kalkvrij water.

 

Een onderhoudsbeurt laten uitvoeren

Om jarenlang te kunnen genieten van een waterontharder is het belangrijk om regelmatig een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Vrijwel de meeste leveranciers adviseren om dit één keer per jaar te laten doen. Heb je een Amysoft waterontharder? Dan heeft jouw apparaat slechts eenmalig per twee jaar een intensieve onderhoudsbeurt nodig. Tijdens het onderhoud kijkt de specialist onder andere naar:

  • Meten van de waterhardheid
    Om er zeker van te zijn dat jouw waterontharder optimaal werkt wordt er tijdens de onderhoudsbeurt de waterhardheid gemeten. Indien het water te hard is, dan wijst dit erop dat jouw waterontharder aan vervanging toe is. Het apparaat onthardt het water namelijk niet meer.
  • Onderdelen controleren en reinigen
    Na het meten van de waterhardheid kijkt de specialist ook of alle onderdelen van de waterontharder nog in goede staat zijn. Hierbij kan je denken aan de injectoren, kleppen en de harskolom. Wanneer een onderdeel niet meer goed werkt, dan wordt dit direct vervangen zodat je kan blijven genieten van zacht water.
  • Zoutreservoir reinigen
    Een waterontharder werkt op basis van zout en speelt daardoor een belangrijke rol in de uiteindelijke werking. Het zorgt er namelijk voor dat de verzadigde harsbolletjes worden gespoeld. Toch kan in de loop der jaren het zout gaan aankoeken. Om dit te voorkomen zal jouw specialist het zoutreservoir gaan reinigen.

 

Geniet jarenlang van kalkvrij water

Door eens in de twee jaren jouw waterontharder een onderhoudsbeurt te geven, zorg je ervoor dat je jarenlang plezier zult hebben van kalkvrij water. Dankzij regelmatig onderhoud voorkom je eventuele problemen vroegtijdig en verleng je ook nog eens de levensduur van je waterontharder. Op die manier is het mogelijk om zelfs 30 jaar lang optimaal te blijven genieten van kalkvrij water. Want zeg nou zelf: er is toch niets fijner dan douchen met zacht water?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *